Hvorfor ryger Jeppe? Psykiaternes perspektiv del 2

Henrik Rindom

” Krigen mod stoffer er tabt, og gavner mest et stort politi-industrielt kompleks. Man straffer jo ikke folk, der drikker i Danmark. Dem prøver man at hjælpe. Hvorfor gør man så ikke det samme med folk, der tager stoffer. “

Veteranen Henrik Rindom er måske den psykiatriske overlæge, der ved mest om misbrug i Danmark – han orker ikke så meget administration, men foretrækker at være tæt på misbrugerne på sit arbejde på Hvidovre Hospital, og er derudover tilknyttet stofrådgivningen i København og rådgiver Justitsministeriet og Sundhedsstyrelsen – når han ikke pendler imellem seminarer og foredrag, som da vi fangende ham på vej over Storebælt. Jeg blev helt paf over den fornuftige faktaorkan, der ramte mine ører. Det blev en morsom samtale – vi talte i munden på hinanden – her er essensen:

Jeg ser flere og flere tage præstationsfremmende midler, hvad enten det er viagra, ritalin eller steroider – så ser jeg en masse på nerve og sovepiller – og smertestillende – og så en kæmpe skyggegruppe af weekendnarkomaner – plus de gammeldags narkomaner… og en masse daglige brugere af hash, speed og coke… plus en masse alkohol…. tallene banker opad…. hvorfor eksploderer misbruget i disse år?

Jeg tror det handler om ensomhed…vi mangler fælleskaber og gemmer os bag skærme. Så sjovt er det jo ikke at være skæv hele tiden vel?

Hvordan ser du på legaliseringen af Cannabis til medicinsk brug?

Det jo bare udtryk for politisk evidens – nogen vil kalde det populisme – der var en masse fortællinger om mirakelkure og så sendte man produkter på markedet, jeg som forsker har ikke set tilstrækkelig videnskabelig evidens for at de virker – endnu. Måske ville det bare være nemmere at dem der mener de har et behov dyrkede cannabis selv – det ville også reducere det sorte marked.

På længere sigt bør vi se på Portugals model – de har legaliseret stoffer til eget brug – med det resultat at forbruget er faldet. Folk får stoffer lige-gyldigt hvor meget man lovgiver – det er jo verdens 4 største økonomi, der er simpelthen så mange penge i det – det aldrig vil stoppe. Politiet poster 100 vis af millioner i aktioner mod Pusherstreet på Christiania – plus advokater, fængsler osv…. selv efter store razziaer er markedet tilbage til “normal” en halv time efter politiet forlader området. Tænk hvis man brugte de penge på forskning og forebyggelse i stedet. Der må komme en legalisering, det der foregår lige nu er gammeldags og absurd. Krigen mod stoffer er tabt, og gavner mest et stort politi-industrielt kompleks. Man straffer jo ikke folk, der drikker i Danmark. Dem prøver man at hjælpe. Hvorfor gør man så ikke det samme med folk, der tager stoffer.

Hele tanken om folk bruger rusmidler for sjov og skal straffes er forkert. For er det virkelig så fedt at være påvirket?

De fleste misbrugere lider – og selvmedicinerer. Ens livsomstændigheder er også en faktor: der er jo lavet forsøg med rotter, hvor man har et kummerligt bur med fri adgang til stoffer. Rotterne dør ofte af sult og kokain. Det har man så sat op imod den samme frie adgang til stoffer – bare i et bur hvor rotterne havde mange flere muligheder, især for at lege, bygge reder, socialisere osv. -under disse forhold tog de kun en smule eller slet ingen stoffer.

Vi er jo ikke rotter, men det er påfaldende at hvis man keder sig og er understimuleret og ensom, stresset eller angst – og har adgang til rusmidler – vil det være mere attraktivt – ligesom hvis man roder med f.eks OCD, ADHD, PTSD eller noget andet u-diagnosticeret. Mange misbrugere prøver ubevist blot at selvmedicinere for at kompensere for angst, depression, ensomhed, kedsomhed. Vi har glemt hinanden og sidder ved skærmene konstant. Hvis vi skal reducere misbruget er vi nød til at adressere disse behov meget tidligere og skabe et mere menneskeligt og trygt samfund. Derfor er det også svært at tale om langtidsvirkninger for hashrygning – da mange allerede var ude af balance før de begyndte at ryge – og sikkert havde kastet sig over noget andet hvis de ikke havde haft røgen.

Alkohol og rygning skader stadig langt flere – sundhedsmyndighederne regner med der cirka er 33.000 tunge stofmisbrugere i Danmark, mens 160.000 mennesker er meget afhængige af alkohol – og der er masser af skyggetal i de tal – lad os få fjernet skammen og få det frem i lyset.

Hvad med de unge hashrygere?

Det helt store problem er at hash skader de unges hjerne på et kritisk tidspunkt, den periode af deres liv, hvor hjernen ellers er bedst gearet til indlæring, det vil sige fra 15-16-årsalderen til slutningen af 20’erne. Hvis man som ung konstant er skæv og ikke får brugt hjernens potentiale, så giver hashmisbruget en livslang invalidering, for det er jo alt det, vi lærer som unge, vi skal leve på, når vi bliver lidt ældre.

Men de unge misbrugere kommer sjældnere i arbejde og uddannelse. Videnskabelige undersøgelser viser, at et tidligt misbrug af hash giver varige skader på intelligensen og evnen til at huske. Et internationalt forskerhold har fulgt 1.000 personer, fra de blev født i 1972-73 til i dag. Unge, som er begyndt at ryge hash flere gange om ugen, inden de er fyldt 20 år, har fået et fald i intelligens-kvotienten på seks-otte point. Og selv hvis de for længst er holdt op med at bruge hash, husker de som voksne stadig dårligere og har sværere ved at løse komplicerede opgaver end de øvrige deltagere i undersøgelsen.

Hvordan kan man dæmme op for de helt unges rygning?

Hvis ikke man har lært at ryge cigaretter, er det svært at ryge hash. Vi ser en meget tydelig sammenhæng mellem cigaret- og hashrygning, og derfor er mit første råd til forældrene: Lad være med selv at ryge cigaretter

Kan man få behandling med det samme man rammer bunden – eller hvor lang er ventetiden?

Det varierer fra kommune til kommune – og er desværre ofte ret langsomme i optrækket. Klart der er et kæmpe opsving i de gratis anonyme rådgivningsgrupper efter 12 trins modellen.

Ulemper ved en fremtidig total legalisering?

Jeg mener ikke de skumfiduser med THC man kan købe i Californien er særlig ideelt. Salget skal håndteres ordenligt, da vejledning, information og kvalitet er alt. Derudover skal staten udkonkurrere det sorte marked, og sikre brugerne de reneste produkter hvis de ikke kan gro dem selv – uden skyld, straf og skam.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *