Tuxen fra Hampepartiet

Vi zoomer ind på den legendariske studievært og aktivist Klaus Tuxen.

Hvordan går det? Det går godt. Jeg er i fuld sving med at arrangere den årlige Marijuana March som i år er lørdag den 4 Maj. Vi starter på Christiania Kl. 13 og påbegynder marchen Kl. 14. Første stop er “Den obligatoriske rygepause” på Knippelsbro, en sejlivet tradition vi har. Næste stop er Usundhedsministeriet, så går vi videre og hilser ved den Mexicanske ambassade, da Mexico nærmer sig en legalisering – derefter begiver vi os mod Canadas ambassade og hilser på dem, de fik fri cannabis sidste år. Så går vi igennem byen, op til Byretten hvor mange er blevet dømt for cannabis igennem årene. Vi ender på Rådhuspladsen hvor der er taler og en masse rigtig fed musik.

Du er jo nærmest et ikon i Danmark… Hvordan har det påvirket dit liv at være så åben omkring cannabis i medierne? Lige siden jeg var ganske ung har jeg været dybt irriteret over forbuddet og fordommene omkring cannabis. Det med fordommene synes jeg nu er blevet meget bedre med årene, det er ved at være ret stuerent at nyde urten – heldigvis. Der er stadig nogle modstandere som kører frem med alle mulige løgne omkring cannabis, men folk har gennemskuet dem, de kan ikke bilde folk hvad som helst ind mere.

Hvad er status for legaliseringen? Det er stadigt er svært at slå hul i muren. Da jeg var ung troede jeg at der snart ville komme fri cannabis, det virkede totalt logisk. Men det trak ud, og som jeg blev ældre fandt jeg ud af at hvor stærke modstanderne desværre er. Jeg tror at det er fordi der er nogle meget stærke pengeinteresser involveret i det, og de er ikke interesseret i at det bliver frit.

Mange ved jo at politik ikke styres fra Christiansborg, men af magtfulde lobbyer som er bagved politikerne. Mange folketingspolitikere er imod, fordi det andet ikke gavner deres karrierer. Men jeg kan dog sige at der bliver flere på Christiansborg, som seriøst går ind for fri cannabis, både på venstrefløjen og højrefløjen. Jeg har for eksempel snakket en del med Torsten Gejl fra Alternativet, det er en mand der helhjertet ønsker en legalisering, det er ikke bare valgflæsk for ham. Men der er stadig lang vej igen tror jeg desværre, men jeg håber at jeg tager fejl og at det sker snart.

Fordele ved at ryge? Jeg er stoppet med at ryge for 6 år siden nu. Men så spiser jeg cannabis i stedet, det slår hårdere og virker længere tid, men jeg kan lide det. Fordelen ved at nyde cannabis, er at man bliver dejligt afslappet, og for mange virker det som medicin. Jeg synes det er fantastisk når man skal være kreativ. Jeg elsker at få “grineflip”. Hvis jeg kan sige noget lidt vovet, synes jeg også at cannabis er et fremragende elskovsmiddel.

“Jeg har hørt fra folk at det er godt mod smerter som for eksempel gigt, og så er det også godt hvis man har sclerose. Jeg kender også flere der bruger det til at falde i søvn på. Jeg har hørt at der er mange sygdomme det kan bruges imod, jeg er bare ikke så meget inde i dette felt. “

Tuxen

Bagdele ved at ryge? Min søvnrytme skrider meget hvis jeg indtager det over længere tid. Det er fordi jeg sidder og er kreativ i mange timer, og så når jeg så endelig falder i søvn, sover jeg som en sten i lang tid. Som cannabis-spiser kan man også kun være skæv to højst tre gange om ugen, fordi det virker så lang tid (og man kan også mærke det dagen efter). Hvis jeg konstant spiste cannabis, ville jeg gå rundt i en konstant rus, og det kan jeg ikke lide.

Hvordan adskiller effekten sig når du spiser det i forhold til at ryge? Når man ryger det virker det næsten med det samme. Det varer et par timer (afhængig af kvaliteten), og så klinger det af. Når man spiser det går der en til to timer før det virker, men til gengæld virker det mange flere timer på en dybere måde. Det minder om dengang jeg røg hash de første gange i mit liv, meget kraftigt. Desuden er det at spise lige som at ryge, forstået på den måde at folk der ryger dagligt eller tit oplever at det ikke virker ordenligt efter et par dage, og der skal mere til for at blive skæv (det man kalder at blive “immun”). Sådan er det også når man spiser det, efter et par dage skal man have mere for at få god effekt på. Jeg vil gerne opfordre folk til at prøve Cannabis Edibels, for som jeg siger: “Giv den gas – spis din hash!!!” Cannabis Edibels er ting man kan spise eller drikke med cannabis i. Kager, karameller, vingummi og soft ice – og god gammeldags pot Chai, milk shakes osv. Jeg har snakket med en fra Colorado i USA, han siger at der er masse af Edibels der, og folk er vilde med det. Det er et marked i vækst.

Illustration: Tuxen

Hvordan har du det med det sorte marked? Jeg synes nu at de virkelige kriminelle er dem der forbyder det. De er jo med til at opretholde og styrke det sorte marked, ved at fastholde et forbud som de ved ikke holder. Det er vanvittigt at bruge så mange ressourcer på at bekæmpe cannabismarkedet, se blot på Pusher Street i Christiania. Handlen er der og den forsvinder ikke, blot fordi nogle verdensfjerne politikere tror det, og de sender flere 100 betjente derud næsten hver dag.

Hvad tror du det sorte hashmarked vil lave, hvis urten bliver legal? Jeg har talt med flere politikere om en god plan. Man kunne lave en art “frit lejde”, og sige at dem der sælger nu skal kunne få sig et CVR nummer, og starte op som en legal business. Det tror jeg faktisk mange forhandlere ville synes var en god ide, ihvertfald de forhandlere jeg har snakket med. Det ville være at “viske tavlen ren”, for eksempel hvis en forhandler har været fængslet på grund af handel. Og det skulle selvfølgelig kun være for cannabis relaterede sager. Andre typer som for eksempel vold eller andet skulle stadig være gældende på straffeattesten.

Yndligs ryger? Den gang jeg røg var det helt klart Sort Nepal. Det er det stadig (når man altså kan få fat i det) for det virker også rigtigt godt når man spiser det. Jeg behøver ikke engang koge det op i smør først, men kan spise klumpen rent. Men jeg kan også godt lide ordentlig hash fra Marokko. Jeg kan også godt lide god dansk dyrket pot, som vor mor dyrkede den.

Værste ryger? Gammel sur pot – og i gamle dage sort hash med olie i (det såkaldte ”bøfhash”), det smagte rædselsfuldt, og det sved på tungen kan jeg huske.

Hvordan har du det med skunk? Da jeg røg kunne jeg også godt lide at ryge Skunk, især White Widow og Orange Haze. Jeg kan stadig enormt godt lide skunk, jeg synes det smager og virker dejligt. Op på en pande med lidt smør og kværn lidt skunk i det. Steg det et minut eller to for svag varme, så har man en herlig skunksmør der virker skønt og hurtigt.

Bedste trick mod de “cannabis tømmermænd” man kan kan have efter en festlig urte-aften? Den er desværre lidt svær at undgå, men det er bare at slappe af, se noget TV, være lidt kreativ. Men man skal ikke have en masse aftaler, og skulle nå en masse, det er ikke så godt synes jeg. Men det bedste trick er at gå i en skov eller tag en tur på cykel, få noget frisk luft. Det er det ultimativt bedste.

Hvilke sygdomme og symptomer vil du bruge cannabis imod? Jeg har hørt fra folk at det er godt mod smerter som for eksempel gigt, og så er det også godt hvis man har sclerose. Jeg kender også flere der bruger det til at falde i søvn på. Jeg har hørt at der er mange sygdomme det kan bruges imod, jeg er bare ikke så meget inde i dette felt.

Hvilke personer skal undgå cannabis?
Selv om mange psykisk syge siger de selvmedicinere sig med det, tror jeg de skal undgå det. Lige ledes meget unge mennesker. I det hele taget tror jeg at man kun skal bruge det en gang imellem. Ikke fordi jeg vil blande mig i folks forbrug, men jeg personligt har det bedst med kun at være skæv et par gange om ugen.

Hvor kan man følge dig for tiden? Jeg laver TV engang imellem til Christiania TV. Jeg har lige fået lov til fra min gamle station Vesterbro Lokal TV at genudsende nogle udsendelser jeg lavede tilbage fra 1988 til 1999 under navnet “Tuxens Hampe Cirkus”. De videoer jeg har lavet igennem tiden kan man se på: Youtube.com/hampepartiet (her vil man også snart kunne se de før omtalte gamle udsendelser). Jeg har også hjemmesiden hampepartiet.dk – håber vi ses til Marijuana march lørdag den 4 Maj. Vi starter på Christiania Kl 13.

Illustration: Tuxen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *